Opleiden en inspireren
Samenwerkingsprojecten Such Fun! met (inter-) nationale universiteiten en PABO’s
Een project als het Den Bosch Early English Programme van Such Fun! heeft een constante stroom van studenten en jonge leerkrachten nodig om de Engelse lessen aan onze 3000 leerlingen te verzorgen. Het is heel inspirerend deze jonge mensen in te voeren in het vroeg vreemde talenonderwijs en internationalisering. Omdat het project steeds in omvang toeneemt is van belang in te steken op een constante stroom van studenten die in ons project ervaring op willen komen doen.
Juist de afgelopen weken waren er nogal wat mijlpalen op het gebied van samenwerking met HBO’s en Universiteiten in binnen- en buitenland en Such Fun! Op de HAN ontmoette ik 6 studenten van het International Teacher Programme met initiatiefnemer en docent Austin O’Connor. Gemotiveerd, enthousiast en met een duidelijke visie stappen zij na de zomer onze basisscholen van het Den Bosch Early English Programme binnen voor hun stage in het derde jaar. Zij worden opgeleid tot tweedegraads bevoegd docent Engels om in het TTO (tweetalig middelbaar onderwijs) te gaan werken. We gaan onder meer samen CLIL lessen opzetten en kijken naar de doorlopende leerlijn van po naar vo. Een samenwerking waar ik erg naar uitzie.
van links naar rechts: Dorian de Heer, Anne Puck de Boer, Shadi Sarvi, Sophie de Noord, Carien van Eekhout en Richard Haremaker
Sinds de start van Such Fun! is er al samenwerking met de lerarenopleiding (PABO) van Canterbury Christchurch University, partner van Fontys PABO. Ik heb korte tijd op de PABO gewerkt als docent Engels, waar ik deze mooie samenwerking van dichtbij mee mocht maken. Vorig jaar sloten drie afgestudeerde leerkrachten van CCCU een jaarlang bij ons programma aan en al enkele jaren komen tweedejaarsstudenten in de maand januari stage lopen bij onze scholen. Voor komend jaar hebben we een plan opgezet rond drama en VVTO (vroeg vreemde talen onderwijs). De studenten gaan Engelse dramaworkshops geven en doen weer mee met het inmiddels legendarische toneelstuk dat jaarlijks wordt opgevoerd. Deze samenwerking tussen CCCU, Fontys en het Den Bosch Early English Programme werd afgelopen week vastgelegd in een ambitieus businessplan, waarin naast VVTO onderzoek en internationalisering (eTwinning!) centraal staan.
Georgie Simou (CCCU) about her placement in the Such Fun-project
Ook de stageovereenkomsten voor de studenten van de vakgroep germanistiek van de Universities of Sheffield en Nottingham zijn rond. Maar liefst zes van hen komen een stage van 4 (tot 5) maanden lopen bij het Den Bosch Early English Programme. Een geweldige invulling van hun Third Year Abroad, waar zij studie en praktijkervaring combineren in de drie landen waarvan zij de taal studeren. Al vier studenten van de universiteit van Sheffield liepen stage bij ons en nog eens vier studenten meldden zich aan voor volgend jaar. Ook de twee studenten uit Nottingham hebben veel zin om Engels te komen geven in ons project. Inmiddels lijkt de mond- op mondreclame all it takes en stromen aanmeldingen gestaag binnen!
Mister Cian en een van zijn kleutergroepen op Bs Noorderlicht
Vierdejaars PABO studenten van de universiteit van Turijn sluiten in november voor het tweede jaar aan en zetten eTwinning projecten op tussen de Bossche en Italiaanse basisscholen.
En natuurlijk is er de samenwerking met Fontys PABO, met stages voor de minor Engels-studenten van afgelopen jaar. Wat bijzonder om haast wekelijks updates te zien van Such Fun!-lessen die deze studenten in Birma of Roemenië geven. Een bevestiging hoe dit concept van spelend leren veel breder in te zetten is dan alleen in ons project. Nederland, Europa, de wereld… zo wil elk kind graag een vreemde taal leren! Zeker voor herhaling vatbaar dus, deze minor stage. Met Fontys HKE en- University is er de komende weken overleg om te kijken naar mogelijkheden om nog meer studenten structureel kennis te laten vergaren over en ervaring op te laten doen met vroeg vreemde talenonderwijs in de Bossche scholen.
Studenten van de minor Engels van Fontys HKE
Het Den Bosch Early English Programme is inmiddels een echt opleidingsproject geworden. Een steeds belangrijker neveneffect van de manier waarop de 3000 leerlingen uit onze Bossche basisscholen Engels krijgen, waar we heel trots op zijn. Door wat ze leren binnen ons programme, zullen stagiaires blijvend anders tegen VVTO aankijken en zal er een nieuwe generatie leerkrachten voor de klas komen, die hun leerlingen al vroeg kennis kunnen laten maken met een vreemde taal en internationalisering!